Papallona del boix

Cydalima perspectalis

La papallona del boix o eruga defoliadora del boix (Cydalima perspectalis) és una papallona nocturna, una arna, de la família Crambidae, originària de la Xina i que, com el seu nom indica, s’alimenta amb una gran voracitat de fulles d’arbustos del gènere Buxus, a Catalunya del conegut boix (Buxus sempervirens).

Les erugues tenen un cap rodó, gros i negre, mentre que el cos passa del groc inicial a un verd brillant a mesura que creix i fa les successives mudes. Secreten fils enganxosos amb els quals lliguen 3 o 4 fulles de boix per fer-se un niu protector. Als estadis finals, l’eruga té el cos verd i a cada lateral una línia fina blanca matisada de blau cel entre franges negres més amples i tubercles negres encerclats de blanc blavís, disposats regularment a cada segment abdominal, dels quals surten quetes blanques eriçades. Aquestes erugues segreguen fils de seda que enteranyinen el boix afectat. Les erugues mengen el limbe dur de les fulles de boix, deixant només el pecíol i potser el nervi central. El boix atrapat per les erugues pot quedar completament defoliat, amb l’escorça també rosegada i morir.

Les crisàlides o pupes (foto 3ª) passen del color verd al marró. Es troben penjant dels branquillons dels boixos afectats.

Els adults són una papallona que en repòs adopta forma triangular. Combina dos colors, el blanc matisat de blau cel a part del cos, a la major part de les ales i a les potes, i el marró fosc al cap i al tòrax, en una franja ampla al volt de les ales, a l’extrem de l’abdomen, a les antenes, a la trompa i a l’inici de les potes. Els ulls són negres. Ocasionalment, alguns exemplars poden ser completament de color marró fosc (fotos 6ª i 7ª). La femella pon els ous, d’1 mm de longitud i color verd, en grupets de 5-15 enganxats al revers de fulles sanes de boix. Una sola femella pot arribar a pondre fins a 900 ous que dispersa entre els boixos sans. La papallona del boix és prolífica i de creixement ràpid. Fa 2 o 3 generacions cada any. Les explosions poblacions de les generacions 2ª i 3ª causen les afectacions severes al boix (foto 8ª).

La papallona del boix té, per ara, pocs enemics naturals a Catalunya i una gran població de boix al seu abast. La papallona del boix ataca per igual els boixos espontanis dels boscos que els plantats als jardins i tanques. Es pot combatre la papallona del boix mitjançant insecticides i trampes de feromones que atrauen als mascles.

L’any 2006, la papallona del boix va ser detectada a Alemanya, per primera vegada a Europa. L’any 2014 va arribar a la Garrotxa, a Catalunya, on ha esdevingut una plaga que ha causat grans estralls entre les poblacions de boix. Des de la Garrotxa s’ha estès cap a comarques gironines i cap al Ripollès i Osona.

El registre acurat de les observacions de papallones de Josep Planes, tant d’observacions esparses com de les dades metòdiques i sistemàtiques obtingudes en controls de poblacions de papallones en itineraris a Sallent i a Castelltallat en el marc del BMS –Butterfly Monitoring Scheme, testimonien l’arribada i l’evolució de la papallona del boix al Bages. Les primeres dades de Cydalima perspectalis al Bages de Josep Planes són les següents:

Data Localitat Estadi
27.06.2017 Carrer del Pont, 26 – Sallent Adult
12.08.2018 El Guix – Sallent Adult
19.08.2018 Alzinar de sant Martí, Sallent – BMS Adult
25.08.2018 Alzinar de sant Martí, Sallent – BMS Adult

Els nombres d’exemplars adults de Cydalima perspectalis enregistrats durant entre els anys 2018 i 2021 amb la presència de la plaga als itineraris de BMS són els següents:

AnyItinerari BMS de l’alzinar de sant Martí, SallentItinerari BMS de Castelltallat, Sant Mateu de Bages
201820
20191401
202068915
20214250

L’any 2020, l’alzinar de sant Martí, a Sallent, tingué el pic de la plaga de la papallona del boix; en canvi, l’any 2021 només es van detectar 4 exemplars testimonials. A Castelltallat, la plaga ha començat un any més tard, el 2021, i per ara no ha arribat a valors tan extrems. Passat l’estiu del 2021, malgrat la presència de la papallona del boix queden boixos intactes a Castelltallat.

El setembre de 2018, la papallona del boix que mostra la imatge 4ª va ser fotografiada per Bernat Ferrer i Joan Manubens en un bosc de Palà de Torroella, en la que és una de las primeres citacions perfectament documentada d’aquesta espècie invasora a la comarca de Bages.

El 2020, la papallona del boix ha entrat des del nord al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac, defoliant completament els boixos de l’àrea de La Vall (foto 8ª) i començant a afectar els boixos de les canals ombrívoles. El 2021, la papallona del boix s’ha estès pràcticament ja per tota la comarca.

[fotos Florenci Vallès (1ª i 3ª, a Les Brucardes, Sant Fruitós de Bages (Bages)), Montserrat Porta i Jordi Badia (2ª, a la font de l’Arrel, Manresa (Bages); 5ª, a Hostalets d’en Bas (La Garrotxa); 6ª a can Poc Oli, Manresa (Bages), 7ª a la serra de Catllaràs (Berguedà), i 8ª a La Vall, Mura (Bages) i Bernat Ferrer i Joan Manubens (4ª, a Palà de Torroella (Bages))]