Pelaguer plomós, pelagot

Stipa pennata

El pelaguer plomós o pelagot (Stipa pennata) és una gramínia cespitosa de fulles linears que constitueix prats secs, sovint a claps entremig de la brolla. Es distingeix per les espiguetes amb una llarguíssima aresta, de fins a 30 cm, d’aspecte plomós per la presència abundosa de pèls suaus, d’uns 5 mm, des de la seva meitat en endavant. Aquesta aresta plomosa s’ondula, moguda pel vent. Un prat de pelaguer plomós, tocat per la llum d’estiu i pentinat per la brisa, és tot un espectacle.

A alguns masos de pagès es manté el costum de decorar l’entrada o el menjador amb un ram d’espigues de pelaguer, que aguanten durant molt de temps sense fer-se malbé.

El pelaguer plomós també rep el nom popular català de nebulosa, tot i que, depenent de les comarques, el nom de nebulosa s’aplica a diverses espècies de port fi i delicat, ja siguin igualment gramínies o pertanyents a d’altres famílies, com Limonium hibericum de la família plumbaginàcies que, al Bages, creix en terrenys salinitzats o guixencs.

[foto Florenci Vallès]