Piracant xinès

Pyracantha fortuneana (= P.crenatoserrata)

El piracant xinès (Pyracantha fortuneana [= P.crenatoserrata]) és un arbust de la família rosàcies, plantat com a ornamental per les seves fulles lluents, les flors abundoses i els fruits vermells que es mantenen durant l’hivern. Es tracta d’un arbust molt ramificat i dens, proveït de branquetes curtes transformades en espines, que pot assolir 3 metres d’alçada.
Les fulles són perennes, simples, planes i coriàcies, de mida decreixent de les branques més velles a les més joves, amb limbe obovat de 2-7 cm de longitud, atenuat vers el pecíol curt, més o menys arrodonit a l’àpex i amb el marge crenat o dentat a la meitat distal.
Floreix abundosament a la primavera en corimbes de flors blanques d’1 cm de diàmetre, similars a les d’altres rosàcies. A la tardor maduren els fruits, uns poms vermells de 0,5 cm de diàmetre, no ben esfèrics sinó una mica aixafats i acabats amb les restes dels 5 sèpals. Els fruits de color taronja intenes o vermell escarlata es mantenen a les branques durant l’hivern, quan més els necessiten els ocells.

Als jardins es cultiven nombrosos arbustos dels gèneres propers Pyracantha i Cotoneaster, tots ells coneguts en anglès amb el nom de firethorns i en castellà amb la traducció d’espinos de fuego. Entre les espècies més freqüents a la comarca de Bages hi ha P.coccinea, P.fortuneana (= P.crenatoserrata), P.angustifolia (= C.angustifolia), C.franchetii, C.integerrimus, C.horizontalis i C.coriaceus; però aquestes llista no és exhaustiva, ambdós gèneres són molt més extensos i existeixen varietats seleccionades de jardineria que augmenten la complexitat sistemàtica. P.fortuneana i P.crenatoserrata no sempre s’han considerat sinònims. És fàcil que individus dels gèneres Pyracantha o Cotoneaster creixin subespontanis, escapats dels jardins, mercès a la disseminació dels fruits pels ocells. D’entre aquests arbustos, l’espècie en un estadi més avançat de naturalització a la comarca de Bages és P.fortuneana, el piracant xinès, que es troba actualment (2018) en bardisses a les vorades de bosc i en àrees potencials del bosc de ribera.

El piracant xinès alegra els colors de l’hivern amb les fulles verdes i els fruits vermells, tal com el grèvol i el galzeran.

Tal com el seu neologisme indica, el piracant xinès és originari de Xina, tot i que s’ha plantat i es pot trobar actualment per mig món, allà on els hiverns no siguin massa freds.

[fotos Jordi Badia]