Pistacia x saportae

Pistacia x saportae

Pistacia x saportae és un arbust alt, resultat de la hibridació entre el llentiscle (Pistacia lentiscus) i la noguerola (Pistacia terebinthus). Morfològicament té característiques intermèdies entre els dos progenitors, tot i que la mida gran que assoleix l’acosta més a la noguerola. El llentiscle té fulles perennes, compostes pinnades amb el raquis alat i un nombre parell de folíols, mentre que la noguerola té les fulles caduques, amb el raquis no alat i un nombre imparell de folíols, és a dir, amb un folíol terminal. Doncs Pistacia x saportae té fulles semi-caduques, amb el raquis lleugerament alat i amb un nombre indecís de folíols; la majoria de fulles acaben en un folíol menor que els laterals, estret i mal format. A l’hivern, les fulles de Pistacia x saportae s’enrogeixen sense arribar a caure, o cauen només parcialment. Acolorit de vermell fosc als mesos freds, Pistacia x saportae llueix el seu aspecte més elegant.

Igual com el seus progenitors, Pistacia x saportae és un arbust dioic. Els individus femenins fan inflorescències en panícula axil·lar a les fulles, on es formen nombrosos fruits en drupa arrodonida, d’uns 5 mm i color vermell (foto 2ª). Però a l’interior d’aquests fruits no s’arriba a desenvolupar cap llavor fèrtil, de manera que Pistacia x saportae no s’independitza ni s’escampa lluny dels llocs on es troben els seus dos progenitors.

Pistacia x saportae sol mostrar bona vitalitat i creixement ràpid, exemplificant el proverbial vigor dels híbrids. Viu sobretot a les màquies, on suporta bé condicions seques o molt assolellades. Se’n troben pocs exemplars que destaquen al paisatge, disseminats a les àrees on coincideixen els progenitors. A molts indrets de la comarca de Bages hem observat Pistacia x saportae: els Comtals (Manresa), els Corrons (Manresa), el mas Llussà (Santpedor), la vall de Soldevila (Sallent),…

[fotos Florenci Vallès (1ª) i Jordi Badia (2ª i 3ª)]