Noguerola

Pistacia terebinthus

La noguerola (Pistacia terebinthus) és un arbrissó de la família Anacardiàcies; assoleix mides arbòries tot i mantenir la forma arbustiva. Les fulles són caduques, compostes imparipinnades amb 5-11 folíols el·líptics de punta aguda. Aquest model de fulla és comú amb el de les fulles de la noguera, però de mida menor; d’aquí el seu nom popular en català de noguerola. A la tardor, les fulles de la noguerola prenen colors ataronjats i granats, ben elegants, abans de caure.

Les fulles del seu parent el llentiscle (Pistacia lentiscus), en canvi, són perennes, compostes paripinnades -sense folíol terminal-, de mida menor, amb la punta dels folíols arrodonida i amb el raquis alat. Als indrets on les dues espècies de Pistacia conviuen, ocasionalment s’hibriden i donen lloc a individus de formes intermèdies anomenats Pistacia x saportae.

La noguerola és un arbrissó dioic. Les flors s’agrupen en panícules que surten de les axil·les de les fulles. Individualment, les flors són petites i poc conspícues. Als individus femenins, el fruit és una drupa ovoide d’uns 5 mm de diàmetre, inicialment vermellosa i finalment bruna. Cal no prendre per fruits els cecidis en forma de llegum o de banya de cabra ocasionats pel pugó Pemphigus cornicularius a la noguerola i que li han valgut el nom popular castellà de cornicabra.

La noguerola viu sobretot en alzinars clars i màquies d’indrets rocosos, als vessants obacs. A la comarca de Bages és una planta freqüent, en particular al quadrant sud-occidental, però de distribució capriciosa amb indrets on és molt abundosa com les obagues dels Polvorers i de l’Agneta al sud de Manresa i de la vall de Fonollosa, i llocs aparentment favorables on és escassa com al massís de Montserrat, molt rara com a les serres de Sant Llorenç del Munt i de L’Obac, i llocs d’on és absent.

Els pugons del gènere Pemphigus fan que la noguerola desenvolupi grans cecidis, com la inflor que mostra la foto 1ª provocada per P.utricularius; però el més característic i gros dels cecidis de la noguerola té la forma d’una banya llarga i és ocasionat per P.cornicularius. La foto 2ª mostra la noguerola en fruit i amb les fulles compostes començant a esgrogueir-se; a la foto 3ª, les fulles mostren ja plenament els colors del temps de tardor.

[fotos Florenci Vallès (1ª i 2ª) i Jordi Badia (3ª)]