Poll del roser

Arge rosae (= A.ochropus)

El poll del roser (Arge rosae [= A.ochropus]) és un insecte que, a primer cop d’ull, en fase de larva fàcilment podria passar per una eruga de papallona, un lepidòpter, i d’adult per una mosca, un dípter; en realitat es tracta d’un himenòpter, un insecte de l’ordre de les abelles, vespes i formigues. La larva -més fàcil d’observar a la natura i que veiem també a la imatge- s’alimenta exclusivament de fulles dels rosers, ja siguin silvestres o cultivats, als quals ocasiona greus defoliacions. Aquestes larves causen plagues importants als jardins i als conreus de roses. La larva és de color ataronjat per sobre i blanquinós per sota, amb un cap rodó, tres parells de potes toràciques i el cos ple de petites berrugues negres. L’adult té l’abdomen panxut i vola poc. Caldrà fixar-se en els seus dos parells d’ales per diferenciar-lo d’un dípter.
La femella pon els ous a la pròpia tija del roser, al qual infringeix una ferida addicional que cicatritzarà malament.
Aquesta espècie es coneix també amb els noms d’eruga i mosca del roser, ambdós mal aplicats perquè no és una papallona ni una mosca; en canvi se’n pot dir amb propietat poll, cuc, falsa eruga o larva del roser.

[foto Jordi Badia]

  • Vegeu Allantus cinctus, una altra espècie de vespa de la mateixa superfamília Thentredinoidea que també defolia els rosers.