Allantus cinctus

Allantus cinctus

Allantus cinctus és una espècie de vespa de la família Tenthredinidae i el subordre Symphita, aquelles que no tenen cintura estreta.
L’adult és una vespa negra, petita, amb el cap ample i un dels segments abdominals de color groc pàl·lid. L’adult rarament s’identifica; en canvi, la larva (a la imatge) és ben característica i identificada sovint, no tant per ella mateixa sinó pels estralls que causa als rosers cultivats (Rosa sp).

La larva d’Allantus cinctus sembla una eruga de papallona. Té el dors i els laterals del cos verds, mentre que el ventre és blanc amb una separació nítida entre ambdós colors. El cos té sèries de petites pues blanques ordenades en línies transversals. El cap és ample, ovalat i de color taronja, com el rovell d’un ou. Té un parell d’ullets circulars negres en posició lateral i, al davant, un parell de mandíbules afamades.

Les larves d’Allantus cinctus s’alimenten de fulles de rosers, que defolien sense pietat. Per si no n’hi hagués prou, també poden defoliar maduixeres (Fragaria vesca).

Una altra espècie de vespa de la família Tenthredinidae, les larves de la qual s’alimenten igualment de fulles de roser, és el poll del roser (Arge rosae). Les larves d’Arge rosae són ataronjades i tenen berrugues discoïdals negres en comptes de pues blanques. Però el resultat d’una o altra espècie al roser és el mateix: la defoliació.

[foto Montserrat Porta i Jordi Badia]