Pregadéu

Mantis religiosa

El pregadéu (Mantis religiosa) és un insecte de l’ordre mantodeus, gros -les femelles, com les de les imatges, superen fàcilment els 7 cm de longitud, mentre que els mascles són més petits- que, si el seus tons críptics de colors verd, groc o marró clar no ho impedeixen, veurem en indrets assolellats com ara les brolles. Són característics del pregadéu els fèmurs punxosos del primer parell de potes i el cap triangular, amb dos grans ulls i unes mandíbules potents sempre a punt per mossegar. El pregadéu és un depredador temible d’altres insectes. Sovint resta quiet prop d’una flor, a l’aguait dels insectes pol·linitzadors imprudents.

Les imatge 1ª, 2ª, 3ª i 4ª mostren femelles adultes, unes de color verd, les altres de color palla. El pregadéu de la imatge 3ª està devorant una llagosta. La imatge 5ª il·lustra les ooteques, unes estructures de contorn el·líptic i consistència esponjosa que contenen els ous. Les ooteques són fàcils de trobar, adherides a pedres o fustes.

Una espècie similar al pregadéu però de mida més petita és Ameles spallanzania, les femelles de la qual es reconeixen perquè les seves ales curtes no arriben a cobrir-los l’abdomen.

[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª i 3ª), Montserrat Porta i Jordi Badia (4ª) i Florenci Vallès (5ª)]