Pregadéu

Mantis religiosa

El pregadéu (Mantis religiosa) és un insecte de l’ordre mantodeus, gros -les femelles, com les de les imatges, superen fàcilment els 7 cm de longitud, mentre que els mascles són més petits- que, si el seus tons críptics de colors verd, groc o marró clar no ho impedeixen, veurem en indrets assolellats com ara les brolles. Són característics del pregadéu els fèmurs punxosos del primer parell de potes i el cap triangular, amb dos grans ulls i unes mandíbules potents sempre a punt per mossegar. El pregadéu és un depredador temible d’altres insectes. Sovint resta quiet prop d’una flor, a l’aguait dels insectes pol·linitzadors imprudents.

Les imatge 1ª, 2ª i 3ª mostren femelles adultes, unes de color verd, l’altra de color palla i devorant una llagosta. La imatge 4ª il·lustra les ooteques, unes estructures de contorn el·líptic i consistència esponjosa que contenen els ous. Les ooteques són fàcils de trobar, adherides a pedres o fustes.

Una espècie similar al pregadéu però de mida més petita és Ameles spallanzania, les femelles de la qual es reconeixen perquè les seves ales curtes no arriben a cobrir-los l’abdomen.

[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª i 3ª) i Florenci Vallès (4ª)]