Pregadéu nan

Ameles spallanzania

Ameles spallanzania (= A.objecta, A.abjecta) és un insecte de la família dels Mantidae, com un pregadéu (Mantis religiosa) a escala reduïda d’uns 3 cm, al qual li escau el nom de pregadéu nan. Mostra un gran dimorfisme sexual. Els mascles -a les imatges 1ª i 2ª un exemplar posat sobre les fulles d’un corner (Amelanchier ovalis)– tenen l’abdomen estret i cobert per ales llargues, mentre que les femelles -a les imatges 3ª, 4ª i 5ª- tenen un abdomen gruixut i unes ales molt curtes vestigials, que no arriben a tapar-li l’abdomen ni de bon tros. Al tenir les ales curtes, la femella pot arquejar el cos i adoptar una postura quasi erecta, com si fos un cavallet de mar, amb el cap enlairat i el primer parell de potes com braços. Aquestes potes anteriors prènsils tenen fèmurs excepcionalment amples i eriçats d’espines. Els seus colors són variables, des de diversos tons de marró clar al verd, que es confonen mimèticament entre les herbes. Viu a les brolles, en indrets assolellats.

El pregadéu nan caça altres insectes més petits. Es podria dir que, dins el món dels insectes, Mantis religiosa és el tigre, mentre que Ameles spallanzania és el lleopard.

El pas evolutiu de les sis potes per caminar, l’hexapodisme, al quadrupedisme alliberant el parell d’extremitats anteriors per a d’altres funcions dels Mantidae, que es consolida als exemplars femella d’Ameles spallanzania, és paral·lel al del quadrupedisme al bipedisme dels homínids. Aquest deu ser el motiu de la fascinació innata que aquest grup exerceix.

[fotos Florenci Vallès (1ª, 2ª, 3ª i 5ª) i Jordi Badia (4ª)]