Prunel·la de flor gran

Prunella grandiflora ssp.pyrenaica

La prunel·la de flor gran (Prunella grandiflora ssp. pyrenaica) és una herba perenne de la família labiades, pilosa, amb tija quadrangular i fulles oposades, de limbe triangular o hastades, és a dir, en forma de punta de fletxa amb els vèrtexs de la base del triangle dirigits cap al pecíol. El més característic de la prunel·la és la inflorescència, en glomèrul terminal perquè els entrenusos de la tija s’han reduït a pràcticament res, de boniques flors de color blau violaci.

Es distingeix la prunel·la de flor gran de la prunel·la vulgar (P.vulgaris) perquè, fent honor al nom, les seves flors són més grans, d’entre 2 i 3 cm, tot i que menys nombroses; pel contorn triangular, no pas lanceolat, de les fulles i perquè aquestes fulles no arriben a tocar la inflorescència -no us confongueu amb el parell de bràctees ovades de la base de la inflorescència!

La prunel·la de flor gran és una planta de muntanya mitjana, prou comuna al Bages, que viu a les clarianes dels boscos obacs i frescals i als prats humits.

[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª, 3ª, 4ª i 5ª) i Marta Queralt López Salvans (6ª i 7ª)]