Quercus x auzandrii

Quercus x auzandrii

Quercus x auzandrii (= Q. x auzendi, Q. x ausendi) és l’espècie híbrida resultant del creuament entre l’alzina (Q.ilex) i el garric (Q.coccifera). Com és d’esperar, els seus trets morfològics són a mig camí entre els de l’alzina i el garric; es tracta d’un arbre pel qual és impossible decidir si es tracta d’una alzina o d’un garric, no és clarament ni l’un ni l’altre.

Les fulles velles de Quercus x auzandrii són perennes i coriàcies, de contorn oval d’uns 3 x 2 cm amb el marge espinescent, més vulnerant que les fulles de qualsevol alzina. L’anvers d’aquestes fulles és glabre i d’un verd lluent, mentre que al revers té un puntejat visible en el qual cada punt correspon a un floc de pèls estrellats. Aquest particular revers de les fulles velles, diferent del verd grisenc que té el revers de les fulles de les alzines degut al recobriment continu de pèls estrellats i diferent també del verd concolor del revers glabre de les fulles dels garrics, identifica a Quercus x auzandrii.

Les glans de Quercus x auzandrii sembla que maduren amb una temporada, com les de les alzina.

Lògicament, Quercus x auzandrii s’ha de buscar amb preferència a les localitats on conviuen els dos progenitors. Quercus x auzandrii és rar, però probablement menys del que fa suposar l’escassetat de citacions i de bibliografia.

[fotos Alan Olmedo i Jordi Badia]