Repalassa

Arctium minus

La repalassa (Arctium minus) és, exactament al contrari que el seu nom científic indica, una herba exuberant, una megafòrbia que creix als herbassars de les vores de camins, a les bardisses i a les antigues carboneres, sempre en llocs de sòl profund i nitrogenat. Pertany a la família compostes. Es tracta d’una herba biennal, molt robusta, que fins a l’estiu del segon any no treu la tija florífera que pot arribar al metre i mig alçada. Es podria assimilar a un card, però la repalassa no és punxosa. Fa grans fulles gruixudes, ovades o sagitades amb la base en forma de cor, de mida decreixent a mesura que s’enlairen per la tija. Els seus capítols són ovoides d’uns 2 cm de diàmetre, relativament petits per una planta tan robusta però nombrosos. Aquests capítols estan protegits per bràctees lanceolades amb la punta aguda, eriçada i acolorida d’un matís porpra. Les flors tubuloses, també de color purpuri, s’obren només a la part superior del capítol.

La repalassa està ben distribuïda a la comarca de Bages, tot i que localitzada als indrets que li són favorables, on les seves fulles basals descomunals es fan veure.

Les arrels engruixides de la repalassa havien estat considerades medicinals amb múltiples aplicacions, entre elles per tractar problemes de la pell i per “purificar la sang”.

[fotos Jordi Badia]