Sageta negra

Gegenes nostrodamus

La sageta negra (Gegenes nostrodamus) és una papallona diürna de la família Hesperiidae, semblant als daurats (gèn. Thymelicus) i al dard ros (Ochlodes sylvanus), però amb les ales de color marró fosc a l’anvers i marró clar i grisenc al revers, en comptes de daurat. Aquest to apagat queda trencat només pels ulls, l’espiritrompa i les antenes negres, aquestes acabades en forma de maça amb la punta taronja, tal como mostra la foto 2ª en visió frontal. La sageta negre és una papallona petita, amb els mascles menors que les femelles. Els mascles tenen les ales completament uniformes; en canvi, les femelles tenen una sèrie de petites taques blanquinoses de mida decreixent de baix a dalt en posició postdiscal a les ales anteriors, més visibles per l’anvers que pel revers.

Les erugues s’alimenten com a mínim d’algunes espècies de gramínies de port alt que viuen als aiguamolls.

La sageta negra és una espècie coneguda de l’àrea litoral de Catalunya, principalment dels aiguamolls, que progressivament es va detectant més cap a l’interior.

Les papallones de la subfamília Hesperiinae, com són la sageta negra, els daurats i el dard ros, es reconeixen de seguida pel seu característic posat en repòs amb les ales anteriors obliqües en relació a les ales posteriors ben esteses.

[fotos Esteve Roig]