La colobra escurçonera, colobra viperina o escurçó d’aigua (Natrix maura) és una de les dues espècies de serp d’aigua que hi ha al Bages. És diferencia de l’altra espècie de serp d’aigua, la colobra de collar o serp de collaret (Natrix natrix) perquè aquesta quan és jove té una franja clara al voltant del coll que recorda un collar.
Com la colobra de collar, la colobra escurçonera quan és manipulada descarrega el contingut pudent de la glàndula anal, i també pot fer-se la morta. Pot arribar a fer 100 cm de llarg, però normalment no passa dels 70 cm. S’acostuma a trobar a prop o dins de l’aigua, on troba els amfibis, els peixos i els invertebrats aquàtics dels quals s’alimenta preferentment. Pot hivernar de novembre a març, però se la pot veure activa, amb temperatures encara bastant baixes, al començament de la primavera.
El nom de colobra escurçonera li ve del comportament d’imitació dels escurçons i del dibuix dorsal en ziga-zaga, semblant al d’aquests vipèrids, que pot presentar. Quan se sent amenaçada, dilata la part posterior de la zona mandibular de manera que el cap presenta la forma triangular típica dels escurçons i, com aquests, xiula, bufa i mostra la llengua bífida.
Les fotos de la 1ª a la 7ª corresponen a un exemplar trobat a la riera de Mura, prop de la desembocadura al Llobregat, les de la 8ª a l’11ª a un exemplar trobat prop del torrent de la Creu del Tort, a Manresa.
[fotos Florenci Vallès (1ª, 2ª, 3ª, 4ª, 5ª, 6ª i 7ª) i Montserrat Porta (8ª, 9ª, 10ª i 11ª)]