Colobra de collaret

Natrix natrix astreptophora

La colobra de collaret (Natrix natrix astreptophora) és una serp d’aigua que fàcilment arriba al metre de longitud, tot i que s’ha convingut en reservar el nom popular de serp d’aigua a la seva congènere Natrix maura, anomenada també colobra escurçonera, molt semblant però més curta i sense collar.

La colobra de collaret és una serp estilitzada de color general marró olivaci amb una ziga-zaga negra molt variable al dors i el ventre clar. Els individus joves mostren un collar clar darrera del cap, seguit d’una taca negra que el ressalta; però aquest tret es perd als adults -com el de la imatge-, als quals a més se’ls pot difuminar també la ziga-zaga del dors per acabar de coloració pràcticament llisa. El cap és ovalat, a diferència de N.maura que el té triangular, semblant al d’un escurçó. Les femelles són més llargues que els mascles.

La colobra de collar viu en estanys d’aigües netes amb fauna abundosa i entre la vegetació d’aiguamoll. Neda veloç traient el cap fora de l’aigua. S’alimenta preferentment de peixos, granotes, gripaus i capgrossos, tot i que pot capturar també preses a terra.
La colobra de collaret pon els ous a la vegetació humida. Durant els mesos més freds hiberna en un cau protegit.

Si es captura, la colobra de collaret no sol mossegar, però desprèn una substància pudent i repel·lent per una glàndula anal.

La colobra de collar ha estat observada ocasionalment a les rieres que baixen de la serra de l’Obac en direcció al riu Llobregat, al Bages. La seva població ha de ser molt menor que la de N.maura o colobra viperina, l’altra espècie de serp d’aigua amb la qual es disputa el nínxol ecològic.

[foto Jordi Badia]