Serrell de muntanya, mèlica ciliada

Melica ciliata ssp.ciliata (= M.nebrodensis)

El serrell de muntanya o mèlica ciliada (Melica ciliata ssp.ciliata [= M.nebrodensis]) és una herba gramínia vivaç dels ambients secs. Les fulles són molt primes, amb una lígula membranosa de forma oblonga. Fa un feix de tiges de fins a mig metre d’alçada, de color verd blavís, amb fulles només a la part basal, acabades en una espiga estreta, d’uns 6-15 cm d’alçada per 1 cm d’amplada, contínua i de color molt clar. Si es doblega i s’observa en detall, hom s’adona que en realitat no és una espiga sinó una panícula amb espiguetes amb pedicel curt que porten només una flor fèrtil. La flor es caracteritza per la seva glumel·la inferior amb nombrosos pèls llargs, blancs i sedosos que donen el color i l’aparença particulars a l’espiga.

El serrell de muntanya viu als prats secs d’indrets pedregosos. A la comarca de Bages es troba freqüent a les parts altes i carenes de Montserrat i de les serres de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, ambdues àrees rocoses.

Es troba també al Bages una altra subespècie de mèlica ciliada, Melica ciliata ssp.magnolii (= M.magnolii), més grossa i amb l’espiga interrompuda, més pròpia dels prats de la plana que no de les roques de la muntanya.

[fotos Jordi Badia]