Símfit

Tenthredo meridiana

Tenthredo (Cephaledo) meridiana és un símfit mimètic amb aparença de vespa que es diferencia pels seus ulls prominents i la manca de cintura entre el tòrax i l’abdomen. La biologia d’aquesta espècie és força desconeguda. Els mascles són extremadament escassos a la península Ibèrica i la reproducció té lloc per partenogènesi. Es desconeix la planta hoste de les seves larves.

La femella és de mida mitjana, entre 12 i 14 mm de llargada. El cap normalment és del tot negre amb unes llargues antenes grogues que tenen el primer anell molt ample i inflat a la base. Darrere dels ulls s’observa un espai molt ample i distintiu del subgènere Cephaledo. Al tòrax les tègules habitualment són del tot negres i les ales tenen un color marró clar transparent, més ennegrides cap a les puntes a les ales davanteres. El mesonot, també negre, sovint té dues marques grogues triangulars, ben observables a la foto.

T. meridiana es troba distribuït a bona part de la península ibèrica i de la mediterrània occidental. Vola a partir del mes maig i fins a principis de juliol. El trobem sobre les flors d’umbel·líferes com la fonollassa groga (Thapsia villosa) i euforbiàcies com la lleteresa serrada (Euphorbia serrata) alimentant-se del seu nèctar, però no seria estrany que també mengés mosques i altres insectes petits com ho fan altres espècies del gènere Tenthredo.

[foto Xavier Adot]