Taquínid

Trichopoda pennipes

Trichopoda pennipes és una curiosa mosca de la família dels taquínids (Tachinidae) de mida mitjana que mesura entre 7 i 13 mm. Mascles i femelles són molt semblants, però es poden diferenciar per la coloració; els mascles -a la imatge- tenen l’abdomen ataronjat, mentre que el color de l’abdomen a les femelles varia de completament negre a ataronjat amb la part posterior més o menys enfosquida. Les ales són tricolors: taronges a la part anterior, negres a la part mitjana i hialines a la part posterior. Les femelles, però, poden presentar la base de les ales enfosquides. Dos trets destaquen d’aquesta espècie: unes tíbies posteriors que semblen emplomallades degut a la presència d’unes escames pinnades negres i l’absència a l’abdomen dels pèls llargs i rígids que normalment tenen els taquínids. A més, els halteris o balancins tenen forma de làmina, en aquest cas són ataronjats i estan corbats com una teula. Aquesta morfologia laminar dels halteris és típica de la família Tachinidae i d’altres com la dels múscids (Muscidae) i la dels antòmids (Anthomyiidae).

Els adults de T.pennipes volen durant la primavera i l’estiu. Quan les condicions climàtiques són favorables poden tenir dues o tres generacions anuals. S’alimenten de nèctar d’apiàcies com ara el panical (Eryngium campestre) o el fonoll (Foeniculum vulgare) -a la imatge-, i d’asteràcies, boraginàcies o lamiàcies, entre d’altres plantes.

T.pennipes és una espècie al·lòctona originària d’Amèrica del Nord que ha estat introduïda de forma accidental a Catalunya. El taquínid T.pennipes s’utilitza a d’altres països en el control biològic del bernat pudent (Nezara viridula) perquè n’és un endoparasitoide tant de les nimfes com dels adults. N.viridula és una espècie originària d’Etiòpia molt polífaga que s’ha estès arreu del món i que forma plagues als conreus de llegums. Per tot això, es creu que la presència de T.pennipes a Catalunya és deguda a la importació de mercaderies hortofructícoles fresques portadores de N.viridula infestat per T.pennipes. A dia d’avui, no es té constància de que la presència T.pennipes a Catalunya afecti a les espècies nadiues.

La distribució de les poblacions de T.pennipes està molt lligada a la presència de N.viridula. Els de individus de T.pennipes es troben als prats i a les vores de cultius. A Europa, aquesta espècie té preferència per l’àrea costanera mediterrània.

[foto Xavier Adot]