Tenthredo gr.arcuata

Tenthredo gr.arcuata

Es coneix amb el nom de Tenthredo grup arcuata o Tenthredo arcuata complex a un grup d’espècies d’himenòpters del gènere Tenthredo (T. arcuata, brevicornis, korabica, largiflava, notha, pyrenaea, schaefferi, nigripleuris…) molt semblants entre elles, difícils de destriar i encara poc conegudes. Classifiquem provisionalment l’exemplar posat sobre una càpsula de pipiripip (Papaver rhoeas) de la magnífica imatge obtinguda al terme de Manresa (Bages) com a Tenthredo gr.arcuata. Si un especialista en aquesta particular matèria identifiqués amb certesa de quina espècie es tracta, agrairem que ens ho faci saber (ichbages@gmail.com).

La família Tenthredinidae, molt extensa i que pren el nom precisament del gènere que ens ocupa, comprèn himenòpters de mida mitjana i petita, sovint dels mateixos colors negre i groc contrastats de les vespes, però sense la cintura abdominal estreta ni el fibló. Les femelles tenen un oviscapte amb dents de serra que utilitzen per fer un tall en una planta i dipositar-hi els ous, d’aquí el seu nom en anglès sawflies que algunes vegades s’ha traduït al català amb el neologisme de vespa portaserra.

Tenthredo gr.arcuata té larves de morfologia similars a les d’alguns lepidòpters i que s’alimenten d’herbes de la família papilionàcies. Els adults volen sobre les flors on s’alimenten de nèctar i pol·len de les flors i, si l’ocasió es presenta, capturen algun insecte petit.

Els pol·linitzadors confirmats de l’abellera vermella (Ophrys tenthredinifera) són, malgrat el seu nom científic, himenòpters del gènere Eucera, no pas Tenthredo.

[foto Pere Moraleja]