Típula

Ctenophora festiva

Ctenophora festiva és una espècie de típula, un d’aquests dípters amb aspecte de mega-mosquit de potes llargues que poden alarmar, però que no tenen ni l’aparell bucal per poder picar.

L’aspecte dels adults de Ctenophora festiva és impressionant, fins i tot torbador. Hi ha un notable dimorfisme sexual que comença amb la mida d’uns 20 mm de longitud als mascles i 22-23 mm a les femelles. Tenen el cos negre amb franges transversal grogues, copiant els colors d’una vespa. El cap i el tòrax són negres amb un estret collar groc entre ambdós. El tòrax és bombat, com una gepa. L’abdomen és llarg, negre amb un patró de franges grogues diferent entre els dos sexes: els mascles tenen tres franges grogues amples, la primera contínua i les altres dues interrompudes al centre, i les femelles només dues, la primera contínua i la segona interrompuda. Hi ha més taques grogues a l’abdomen i als costats del tòrax, però menors i segons el mateix patró a ambdós sexes. L’abdomen de les femelles acaba de forma aguda amb dos apèndix caudals com banyetes, mentre que als mascles l’abdomen acaba de forma cilíndrica i roma. L’abdomen adopta una forma arquejada, enlairant l’extrem en to amenaçador. Les ales són translúcides amb una característica taca negra situada quasi a la punta més distal. Les potes són llargues i esveltes, semblants a les d’un opilió, acolorides de taronja marronós a les femelles i de groc als mascles, en ambdós sexes amb alguns trams negres, sobretot als tarsos. El dimorfisme sexual s’accentua encara més perquè els mascles tenen grans antenes pectinades o plomoses, mentre que les antenes de les femelles són simples i més curtes. La imatge mostra un exemplar femella.

Les larves de Ctenophora festiva es desenvolupen a la fusta en estat de descomposició avançat, on depreden altres animals.

Els adults solen veure’s volar en ambients humits.

[foto Teresa Vila i Roger Argemí]