Tortuga d’aigua de Florida o d’orelles vermelles

Trachemys scripta elegans

La tortuga d’aigua de Florida o d’orelles vermelles (Trachemys scripta elegans), fàcil de reconèixer perquè té una taca vermella a cada costat del cap, és cada cop més fàcil de veure prenent el sol sobre les pedres de vora l’aigua. És un animal carnívor amb una closca que pot arribar als 30 cm de longitud. La introducció recent a les nostres aigües d’aquesta espècie americana l’ha fet gent que n’havia comprat exemplars joves com a animals de companyia.

La tortuga d’aigua d’orelles vermelles s’assembla molt a la tortuga d’aigua d’orelles grogues (Trachemys scripta scripta); es classifiquen com a subespècies d’una espècie àmplia i polimorfa distribuida originalment pel continent americà. La tortuga d’orelles grogues té la taca del lateral del cap groga, no pas vermelle o taronja, el dors de la closca és de color quasi uniforme mentre que el dels exemplars joves de la d’orelles vermelles està ornamentat de línies grogues, perquè les línies grogues de la cara són més gruixudes que a la d’orelles vermelles i pel contrast entre la meitat dorsal de la closca de to fosc i la meitat ventral o plastró de color groc.
Els mascles adults es diferencien de les femelles per la mida menor i per les llargues ungles de les ctpotes anteriors que utilitzen per subjectar la femella durant la còpula.
Ambdues subespècies de tortuga d’aigua conviuen en rius, rieres i estanys del Bages, competint amb la tortuga de rierol autòctona (Mauremys leprosa).

Les imatges 1ª i 2ª mostren exemplars de tortuga d’aigua de Florida o d’orelles vermelles (T.s.elegans), la més popular als aquaris. La imatge 3ª, obtinguda a l’estany del parc municipal de Moià, mostra dos exemplars per facilitar la comparació: el de darrera és tortuga d’aigua d’orelles vermelles (T.s.elegans), mentre que el de davant és un mascle de tortuga d’aigua d’orelles grogues (T.s.scripta).

[fotos Florenci Vallès (1ª i 2ª) i Jordi Badia (3ª)]