Tortuga d’aigua d’orelles grogues

Trachemys scripta scripta

La tortuga d’aigua d’orelles grogues (Trachemys scripta scripta) és una tortuga aquàtica al·lòctona que ha arribat al Bages a partir de l’alliberament o fugida d’exemplars provinents del comerç. És molt semblant a la tortuga d’aigua d’orelles vermelles o tortuga de Florida (Trachemys scripta elegans), tant que es classifiquen com a subespècies d’una única espècie àmplia i polimorfa distribuïda originalment per Amèrica.

La tortuga d’aigua d’orelles grogues (ssp.scripta) es diferencia de la d’orelles vermelles (ssp.elegans) perquè la taca al lateral del cap darrera de l’ull és groga no pas vermella o taronja, perquè el dors de la closca és de color quasi uniforme mentre que el dels exemplars joves de la d’orelles vermelles està ornamentat de línies grogues, perquè les línies grogues de la cara són més gruixudes que a la d’orelles vermelles i pel contrast entre la meitat dorsal de la closca de to fosc i la meitat ventral o plastró de color groc.
Els mascles adults es diferencien de les femelles per la mida menor i per les llargues ungles de les potes anteriors que utilitzen per subjectar la femella durant la còpula.
Ambdues subespècies de tortuga d’aigua conviuen en rius, rieres i estanys del Bages, competint amb la tortuga de rierol autòctona (Mauremys leprosa).

La imatge 1ª mostra un exemplar de tortuga d’aigua d’orelles grogues (T.s.scripta) fotografiat al riu Llobregat, prop del monestir de Sant Benet de Bages. La imatge 2ª, obtinguda a l’estany del parc municipal de Moià, mostra dos exemplars per facilitar la comparació: el de darrera és tortuga d’aigua d’orelles vermelles (T.s.elegans), mentre que el de davant és un mascle de tortuga d’aigua d’orelles grogues (T.s.scripta).

[fotos Florenci Vallès (1ª) i Jordi Badia (2ª)]