Trepadella saxàtil

Onobrychis saxatilis

La trepadella saxàtil (Onobrychis saxatilis) és una mata de la família papilionàcies, amb una tija llenyosa molt curta de la qual surten fulles compostes i peduncles florals en totes direccions.

Les fulles són compostes imparipinnades amb 10-15 parells de folíols força espaiats més el folíol terminal, tots ells sèssils, estrets d’uns 15-20 mm de longitud per només 2-3 mm d’amplada i acabats en punta aguda. Els folíols són glabres i lluents a l’anvers, i pilosos i mats per al revers. Sovint els folíols es dobleguen per la línia central com una barca. A la primavera, surten peduncles florals gruixuts, procumbents, tant o més llargs que les fulles i que acaben en un raïm de flors. Les flors tenen pedicels molt curts, un calze lleugerament pilós fet d’un tub curt i 5 dents i una corol·la d’uns 10-12 mm, més llarga que el calze, de color groc pàl·lid embellit amb tocs rosa o vermellenc en forma d’un ratllat de línies longitudinals a l’estendard i de matís que es difumina a l’aresta i a les vores de la quilla. El llegum és tan curt que no sobresurt del calze. Aquest llegum no té pues a la superfície, com sí que en tenen els de la trepadella i de la trepadella borda. A falta del llegum, els folíols estrets i el groc de les flors també diferencien a la trepadella saxàtil de les altres espècies de trepadella.

La trepadella saxàtil viu als terrenys pobres i secs de les brolles de romaní i bruc d’hivern, sense ser gaire abundosa.

[fotos Jordi Badia]