Veça de bosc o de bardissa

Vicia sepium

Vicia sepium, la veça de bosc o de bardissa, és una herba enfiladissa perenne, pròpia de les clarianes de les rouredes i les fagedes, que no dissimula gens la seva pertinença a l’extens gènere Vicia, el de les veces, les garlandes i les faveres cultivades. Les seves tiges ramificades i ben verdes assoleixen al voltant de mig metre d’alçada.

Les fulles són compostes pinnades amb un màxim de 9 parells de folíols ovats, de mida decreixent de la base a la punta de la fulla, i acabades en un circell no massa desenvolupat.
A l’axil·la d’algunes fulles neix un raïm de 3-6 flors amb peduncles tan curts que queden com un pom. La flor té un calze amb 5 dents de mides semblants i una corol·la de color rosa violaci, el color sèpia al qual es refereix l’adjectiu específic. El llegum madur serà de color negre.

Vicia sepium és una planta de l’estatge montà, comuna a les fagedes, que irradia cap a les rouredes i pinedes de pi roig. La coneixem només de l’extrem oriental del Bages i del Moianès, on no és gaire freqüent.

[fotos Jordi Badia]