Verdolaga

Portulaca oleracea

La verdolaga (Portulaca oleracea) és una herba anual extraordinàriament comuna als horts i als marges humits de camins, que pertany a la família particular de les portulacàcies. Es reconeix fàcilment tant per les fulles oposades, sèssils i de limbe espatulat de fins a 3 cm, crasses i lluents, com per les tiges també inflades i de color granat que normalment s’ajauen ran de terra, ocupant molta superfície. Les flors surten solitàries a les puntes de les tiges. Cada flor consta de 2 sèpals, 5 pètals grocs, un nombre alt i variable d’estams i un pistil. Algunes flors són clistògames, és a dir, es mantenen tancades i s’autofecunden. El fruit és una càpsula o pixidi del qual salta la tapa transversal per alliberar minúscules llavors.

Es coneixen diverses subespècies de verdolaga, diferenciades per la mida i el gravat de les llavoretes.

La verdolaga és una planta comestible; se n’havia cultivat la subespècie sativa obtinguda per selecció artificial. Tradicionalment es menjava crua i amanida o bullida com qualsevol altra verdura. Actualment el seu interès gastronòmic s’ha perdut a Catalunya, però es manté a països de l’Orient mitjà.

[fotos Jordi Badia]