Vespa de galet

Megascolia maculata flavifrons

Megascolia maculata ssp. flavifrons és l’himenòpter més gran present a Catalunya, doncs algunes femelles poden assolir gairebé els 50 mm de llargada. Encara que la mida i el so del seu vol impressionen, no és agressiu. Com a característiques generals comunes amb la majoria de Scollidae destaquen el cap arrodonit, els ulls amb una forta escotadura semblants a dues mongetes i la carència d’estigma a les ales. Hi ha un marcat dimorfisme sexual: les femelles són més grans, tenen les antenes més curtes i primes, el cap és de color groc a la meitat superior i presenten dues taques grogues arrodonides al dors del tòrax; els mascles tenen el cap completament negre i no tenen les dues taques al tòrax. Ambdós sexes tenen la resta del cos negre, les ales fumades i quatre taques grogues a la part dorsal de l’abdomen que poden tocar-se i, fins i tot, formar una banda.

La foto 2ª pertany a una femella atípica que no té les dues taques grogues dorsals al tòrax i el color groc a la meitat superior del cap és menys evident.

L’adult de la vespa de galet s’alimenta de nèctar, però la larva és ectoparàsita de larves d’Oryctes nasicornis. A aquest efecte, la femella cerca en el sòl una larva colgada de l’escarabat, la paralitza i li diposita un ou al damunt.

[fotos Xavier Adot (1ª) i Jordi Badia (2ª)]