Vimetaire occidental

Lestes viridis

Lestes viridis (= Calcolestes viridis) és un espiadimonis, és a dir un insecte de l’ordre odonats i el subordre zigòpters, al qual s’ha adjudicat el neologisme de vimetaire occidental. En relació als odonats del subordre anisòpters, els zigòpters tenen el cos més prim i els ulls més sortits, i, en repòs, mantenen les ales paral·leles al cos, no pas perpendiculars. Lestes viridis, però, és un cas particular perquè sol posar-se amb les ales mig obertes, no tan paral·leles al cos com a la resta de zigòpters.

Lestes viridis, tant mascles com femelles i com indica els seu adjectiu específic viridis, té un bonic color verd metàl·lic que amb el temps va adquirint reflexos de coure i bronze. Les ales són ben transparents amb una sola cel·la opaca a l’extrem, el pterostigma allargat i de color marró pàl·lid. Lestes viridis s‘identifica per una característica taca clara allargada a la base dels laterals del tòrax amb un traç enlairat que apunta enrere. Els mascles tenen l’abdomen més llarg que les femelles, un tret que s’aprecia perquè les ales dels mascles es veuen relativament curtes, i uns apèndixs caudals en forma de pinça, de color clar amb la punta negra. Els apèndixs caudals de les femelles són més curts, foscos i corbats enfora.

Les imatges 1ª i 2ª mostren exemplars adults mascles en la seva posició característica d’estar aturats en una branca o un altre suport amb les ales mig obertes. La imatge 1ª, obtinguda un mes de setembre a Manresa, correspon un adult relativament jove de color íntegrament verd metàl·lic. La imatge 2ª, obtinguda un mes de desembre a l’aiguamoll dels Tres Salts o Les Tines (Talamanca), correspon a un exemplar més envellit de tons verd, bronze i coure més variats.

Lestes viridis és una espècie freqüent. No és estrany veure algun adult solitari volar lluny dels punts d’aigua on cria i viuen les larves.

Les larves (fotos 3ª i 4ª) viuen en basses amb vegetació aquàtica. Es diferencien d’altres macro-invertebrats aquàtics pel seu cap ample amb ulls laterals grans i sortits, pel cos segmentat esvelt i pels tres cercs el·líptics al final de l’abdomen que, a les imatges obtingudes fora de l’aigua, es veuen pentinats junts. Té un color palla, pàl·lid, uniforme i translúcid, molt poc visible dins de l’aigua, trencat només per un puntet negre a cada costat de cada segment.

Les larves viuen i creixen durant l’hivern i la primavera fent successives mudes, de manera que es poden trobar les exúvies o exoesquelets abandonats. A l’estiu realitzen la darrera muda ja fora de l’aigua, de la qual emergeixen com a adultes. Les imatges 3ª i 4ª mostren larves de Lestes sp., probablement Lestes viridis, en un dels seus primers estadis quan mesuren només 10-15 mm de longitud.

[fotos Jordi Badia (1ª), Florenci Vallès (2ª) i Montserrat Porta i Jordi Badia (3ª i 4ª)]