La volvària o falsa pentinella (Volvopluteus gloiocephalus [= Volvariella speciosa]) és un bolet de peu esvelt que neix d’un ou, per això a primer cop d’ull podria semblar una espècie del gènere Amanita però l’absència d’anell i les làmines no prou blanques l’identifiquen com un bolet de la família pluteàcies.
D’inici és un ou blanc enfonsat al terra. D’ell surt un bolet amb barret circular prim i ample, de fins a 15 cm de diàmetre, poc consistent i sostingut per un peu blanc, alt i prim, que no és ben cilíndric sinó més aviat cònic, més ample a baix que a dalt. El color del barret és un gris olivaci indefinit, poc homogeni i poc atractiu, de tacte llefiscós en temporada humida. A vegades -com als exemplars de les imatges- poden quedar restes de la volva sobre el barret. Les làmines inicialment blanques prenen amb el temps un to rosat o salmó, com de xampinyó, i acaben clarament distants del peu (foto 3ª). La volva queda mig enterrada, amb un extrem afuat i clavat al terra i l’altre com a restes mal trencades o esfilargarsades al voltant de la base eixampada del peu.
La volvària és un bolet dels camps i llocs herbosos ben adobats que surt a finals de tardor. És comestible, però sense valor i poc recomanable per la seva semblança amb bolets del gènere Amanita, alguns dels quals són molt tòxics.
[fotos Jordi Badia]