Volvària

Volvariella speciosa

La volvària (Volvariella speciosa) és un bolet de peu esvelt que neix d’un ou, per això a primer cop d’ull podria semblar una espècie del gènere Amanita però l’absència d’anell i les làmines no prou blanques l’identifiquen com una volvària (gèn.Volvariella) de la família pluteàcies.
D’inici és un ou blanc enfonsat al terra. D’ell surt un bolet amb barret circular prim i ample, de fins a 15 cm de diàmetre, poc consistent i sostingut per un peu blanc, alt i prim, que no és ben cilíndric sinó més aviat cònic, més ample a baix que a dalt. El color del barret és un gris olivaci indefinit, poc homogeni i poc atractiu, de tacte llefiscós en temporada humida. A vegades –com a l’exemplar de la imatge-pot quedar una resta de la volva sobre el barret. Les làmines prenen un to rosat o salmó, com de xampinyó, i acaben clarament distants del peu. La volva queda mig enterrada, amb un extrem afuat i clavat al terra i l’altre com a restes esfilargarsades al voltant de la base eixampada del peu.

La volvària és un bolet dels camps i llocs herbosos ben adobats que surt a finals de tardor. És comestible, però sense valor i poc recomanable per la seva semblança amb bolets del gènere Amanita, alguns dels quals són molt tòxics.

[foto Jordi Badia]