Xinxa

Macroscytus brunneus

Macroscytus brunneus és una espècie de xinxa o bernat de la família Cydnidae, extensament distribuïda i freqüent, però poc coneguda al ser petita i fosca i tenir el costum d’amagar-se sota terra o en clivelles.

Els adults –a la foto 1ª- tenen cos ovalat, pla i aerodinàmic com una nau espacial d’uns 6-8 mm de longitud, de color castany fosc, envoltat de setes flexibles que esdevenen gruixudes i rígides a les potes. L’escutel és llarg, arriba fins més enllà de la meitat de l’abdomen. Les nimfes –a la foto 2ª- són menors, més circulars, semblants a una llentia de fins a 5 mm i del mateix to castany fosc que els adults. Els moviments, tant dels adults com de les nimfes, són ràpids, però si queden tombats d’esquena sobre una superfície llisa tenen dificultats per recuperar la posició.
Al revés de la majoria de xinxes que s’han especialitzat en unes poques plantes, Macroscytus brunneus és polífag, pot alimentar-se de moltes espècies de plantes, sovint de les seves arrels. També a diferència d’altres famílies de xinxes que es troben sobretot damunt de les seves plantes nutrícies, Macroscytus brunneus passa la major part de la seva vida protegit sota terra o dins d’esquerdes, d’on només sol sortir cap al tard.

Per la forma aplanada i el color fosc, el seu deambular molt ràpid seguit d’aturades, l’afició a amagar-se en clivelles i racons foscos i per les sortides nocturnes, per tot plegat Macroscytus brunneus, un heteròpter, sembla ser una panerola o escarabat de cuina, un dictiòpter, en miniatura. Forma i comportament coincideixen en dos grups que no són parents propers; és un cas de la sempre sorprenent convergència evolutiva cap a una determinada manera de viure.

[fotos Jordi Badia (1ª i 2ª) i Montserrat Porta i Jordi Badia (3ª)]