Xinxa roja, poll de moro

Spilostethus pandurus

Spilostethus pandurus és una xinxa roja o poll de moro, una de les espècies de la nombrosa família Lygaeidae més comunes a la comarca de Bages i de distribució més extensa.
El cos mesura uns 12-14 mm de longitud i combina, com les altres xinxes roges, els colors aposemàtics vermell i negre. Spilostethus pandurus s’identifica per l’escutel·la -el triangle entre els pronot i els èlitres- ben negra i per la forma de les dues bandes negres al pronot.
Se’l troba xuclant la saba de moltes herbes diferents. A la imatge 1ª, un grup de Spilostethus pandurus està en una inflorescència de boixac de camp (Calendula arvensis).

Les imatges 4ª i 5ª mostren el mateix exemplar, a la imatge 4ª acabat de sortir de la darrera muda -observeu l’exúvia abandonada a dat a la dreta de la imatge- de color completament taronja, i a la imatge 5ª, 6 hores més tard i encara al mateix lloc sobre una figuera de moro, però ja amb el seu patró característic de taques negres sobre el fons taronja o vermell. El color negre tarda unes hores a pujar!

La imatge 6ª mostra una nimfa que encara ha de completar el desenvolupament.

[fotos Jordi Badia (1ª i 2ª), Xavier Adot (3ª), Montserrat Porta (4ª i 5ª) i Montserrat Porta i Jordi Badia (6ª)]