El rius Cardener i Llobregat conflueixen a la plana de la torre del Breny, al terme de Castellgalí, prop de la població de Sant Vicenç de Castellet. L’aiguabarreig del Cardener i el Llobregat conforma una extensa làmina d’aigua plàcida, cenyida per canyissars i, més enrere, per alberedes. Una resclosa, situada a un centenar de metres enllà del punt de confluència, alenteix la circulació d’ambdós rius i engrandeix l’aiguabarreig.
Cal dir que aquesta resclosa per desviar aigua cap al canal i la fàbrica de can Soler fou feta construir l’any 1870 per l’industrial manresà Miquel Cots amb pedres de la Torre del Breny -o Torre dels Dimonis com es coneixia popularment- un mausoleu romà del segle III i del quan van deixar només la base.
La millor panoràmica de l’aiguabarreig es té en el viatge en tren de la Renfe al matí, mirant a la dreta en el sentit de la marxa de Manresa a Sant Vicenç de Castellet. La via de la Renfe que sortint de Manresa travessa el Cardener als Comtals, més endavant, poc abans d’arribar a l’estació de Sant Vicenç, travessa el Llobregat a unes desenes de metres abans de la confluència amb el Cardener.
L’aiguabarreig és freqüentat per ocells aquàtics que en deuen agrair l’amplitud.
Les imatges són preses en una situació de cabals alts i tèrbols per les pluges.
A la imatge 1ª obtinguda des del pont de la via de la Renfe sobre el Llobregat, el riu afluent Cardener arriba per la dreta, el riu Llobregat ve de baix i la suma dels dos cabals en un Llobregat crescut es dirigeix cap al sud, en direcció a Montserrat.
A la imatge 2ª obtinguda des de la riba a la torre del Breny, el riu afluent Cardener ve de dalt, el riu Llobregat de la dreta i junts es dirigeixen cap a l’esquerra.
Al temps de redactar aquesta nota, el 01.07.2020, les estacions d’aforament de l’Agència Catalana de l’Aigua més properes indicaven els cabals circulants següents:
– Riu Cardener a Súria = 3,5 m3/segon
– Riu Llobregat a Balsareny = 11,0 m3/segon
– Riu Llobregat a Castellbell i el Vilar = 16,2 m3/segon
Aquests valors, que deuen acostar-se força a les mitjanes considerades en períodes llargs, indiquen una relació aproximada 3:1 entre els cabals del Llobregat i el Cardener amunt de l’aiguabarreig.
[fotos Jordi Badia]