Agrotis ipsilon és una papallona nocturna de la família Noctuidae que ha esdevingut una plaga mundial als conreus de pebrots i albergínies, cebes, blat de moro i altres plantes herbàcies cultivades. En castellà es coneix amb el nom de gusano cortador per la seva acció sobre les plantes o bé de gusano grasiento pel seu tacte suau i relliscós, però no li coneixem cap nom vulgar en català.
L’eruga -a les imatges 1ª, 2ª i 3ª- mesura uns 4 cm als seus estadis finals. El dors i els costats són de color fosc poc definit entre marró i gris, mentre que la part ventral és verda. Té ocels negres al dors i a les línies laterals seguint una distribució característica. El cap és semiesfèric. El seu cos és tou, de manera que se li marquen plecs o saxons. L’eruga fa vida al sòl, però de nit surt a alimentar-se de tiges, fulles i fruits verds de l’hort. Pot rosegar el coll de l’arrel de la planta, fent-la malbé completament. És habitual que es fiqui a la tija de les cebes o als pebrots quan són encara verds. El fet de viure a terra i sortir de nit fa que passi desapercebuda. L’eruga i els danys causats a l’hort són comparables als del cuc del tomàquet (Helicoverpa armigera), una altra espècie de l’extensíssima família Noctuidae.
L’adult -a la imatge 4ª- és una papallona nocturna de color fosc discret amb uns dibuixos en línia negra fina a les ales anteriors que recorden a una lletra èpsilon minúscula (ɛ), d’on prové l’adjectiu específic.
[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia (1ª, 2ª i 3ª) i Jordi Badia (4ª)]