Agrotis ipsilon

Agrotis ipsilon

Agrotis ipsilon és una papallona nocturna de la família Noctuidae que ha esdevingut una plaga mundial als conreus de pebrots i albergínies, cebes, blat de moro i altres plantes herbàcies cultivades. En castellà es coneix amb el nom de gusano cortador per la seva acció sobre les plantes o bé de gusano grasiento pel seu tacte suau i relliscós, però no li coneixem cap nom vulgar en català.

L’eruga -a les imatges- mesura uns 4 cm als seus estadis finals. El dors i els costats són de color fosc poc definit entre marró i gris, mentre que la part ventral és verda. Té ocels negres al dors i a les línies laterals seguint una distribució característica. El cap és semiesfèric. El seu cos és tou, de manera que se li marquen plecs o saxons. L’eruga fa vida al sòl, però de nit surt a alimentar-se de tiges, fulles i fruits verds de l’hort. Pot rosegar el coll de l’arrel de la planta, fent-la malbé completament. És habitual que es fiqui a la tija de les cebes o als pebrots quan són encara verds. El fet de viure a terra i sortir de nit fa que passi desapercebuda. L’eruga i els danys causats a l’hort són comparables als del cuc del tomàquet (Helicoverpa armigera), una altra espècie de l’extensíssima família Noctuidae.

L’adult és una papallona nocturna de color fosc discret amb uns dibuixos en línia negra fina a les ales anteriors que recorden a una lletra èpsilon minúscula (ɛ), d’on prové l’adjectiu específic.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]