Tetraneura ulmi és un pugó de la família Pemphigidae que ocasiona un cecidi globós a l’anvers de les fulles dels oms (Ulmus minor).
El cecidi consisteix en una bossa allargada d’uns 10-12 mm d’alçada i color verd que amb el temps passa a rogenc i s’enfosqueix, superfície llisa i parets gruixudes de consistència dura. La fulla sol quedar parcialment descolorida, sobretot al voltant del lloc d’inserció del cecidi. També poden aparèixer deformacions menors corresponents a cecidis incipients o que no s’han arribat a formar.
Tetraneura ulmi té un cicle vital complex que, a més de tenir a l’om com a hoste primari, inclou també gramínies com a hoste secundari. Una femella, l’anomenada femella fundadora, provoca el cecidi de l’om. A l’interior del cecidi es desenvolupa ben protegida i alimentada la progènie d’aquesta femella. Arribarà el temps quan les formes alades del pugó foradaran el cecidi i en sortiran per anar a les arrels de gramínies d’espècies diverses, l’hoste secundari. També a les arrels de les gramínies, durant la segona meitat de l’any, es multiplica Tetraneura ulmi en unes formes àpteres de color taronja que s’assemblen ben poc a les que hi havia al cecidi de l’om. A l’acabar la temporada apareixen de nou formes alades que retornen la infecció als oms.
Tetraneura ulmi no és l’única espècie del gènere que causa cecidis als oms. A la comarca de Bages hem observat també els cecidis de T.caerulescens que hipertrofia la fulla sencera transformant-la en una bossa irregular i rugosa de color vermell, i T.nigriabdominalis que com T.ulmi causa cecidis globosos a la cara superior de les fulles, però els cecidis de T.nigriabdominalis són generalment menors, més afuats, de color més roig que no pas verd i tenen pèls llargs i blancs a la superfície.
[fotos Jordi Badia]