Petit paó de nit

Saturnia pavonia

El petit paó de nit (Saturnia pavonia) és una papallona espectacular, de la família satúrnids com el gran paó de nit (Saturnia pyri) amb el qual s’assembla molt, o la graèllsia (Graellsia isabelae).

Els adults del petit paó tenen 4 grans ocels, un a cada ala. Es diferencien de S.pyri per la mida una mica més petita i, sobretot, pel un voraviu en blanc i negre, barroc i elegant, al marge exterior de les ales. Les papallones mascle volen de dia, però les femelles al vespre, entre els mesos de març i juny, en paratges oberts.

Realitzen una sola generació l’any.

Les erugues són polífagues, s’alimenten d’aranyoners, esbarzers, salzes, espina cervina de fulla petita o d’altres plantes. Les erugues tenen protuberàncies de les quals neixen cilis negres eriçats. Són sorprenents pels canvis de coloració a mesura que es desenvolupen i per la variabilitat entre individus. Al seu primer estadi, acabades de sortir de l’ou -foto 1ª-, són completament negres i viuen gregàries. Més endavant, apareix una línia lateral de color groc o taronja que amb el temps s’estén també en cinturons transversals a cada segment i envoltant les protuberàncies. A mesura que les erugues creixen, s’independitzen i passen a viure en solitari. Als estadis finals -fotos 2ª, 3ª i 4ª- el groc es transforma en verd i s’estén a costa del negre que acaba per pràcticament desaparèixer.

[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª i 3ª) i Xavier Adot (4ª)]