Espina cervina de fulla petita

Rhamnus saxatilis ssp.saxatilis (= R.infectoria)

L’espina cervina de fulla petita (Rhamnus saxatilis ssp.saxatilis [= R.infectoria]) és un arbust caducifoli propi de les rouredes submediterrànies i del tipus de carrascar menys sec. És fàcil de trobar als boscos del Bages si se sap distingir de l’aranyoner (Prunus spinosa), una espècie il·lustrada a l’apartat dedicat a les bardisses amb la qual, quan no té flors ni fruits, presenta una gran semblança.

L’espina cervina de fulla petita, com el seu parent l’aladern (Rhamnus alaternus), és una espècie dioica, amb sexes separats. A la foto 2ª, veiem una branca d’espina cervina de fulla petita amb les fulles tendres i les flors amb estams, es tracta per tant d’un exemplar mascle. A la foto 1ª, les fulles són igualment tendres i les flors tenen ovari però no estams; es tracta doncs d’un individu femella. A la foto 3ª, les fulles s’han endurit i les flors han esdenvingut ja fruits.
Quan no hi ha flors ni fruits, l’espina cervina de fulla petita es diferencia de l’aranyoner per la tendència de les fulles i espines de les branques joves a ser oposades (vegeu la foto 4ª), per la brillantor de les fulles noves i per la forma arcuada dels nervis secundaris de les fulles; mentre que fulles i espines de l’aranyoner són sempre alternes, les fulles noves no tenen mai la brillantor de les de l’espina cervina i els seus nervis laterals són rectes.

[fotos Florenci Vallès (1ª, 2ª i 3ª) i Jordi Badia (4ª)]