Font del Rauric (Rajadell)

El topònim font del Rauric s’aplica a l’indret arrecerat i ombrívol del torrent del Servitge on coincideixen la pròpia font del Rauric, un bonic salt d’aigua del torrent, un toll sota el salt i un antic pont de pedra. La font de Rauric està situada doncs al torrent del Servitge –o de Vallformosa o de l’Infern-, a uns 3 km riera amunt del mas el Servitge seguint la pista entre Manresa i Castellfollit del Boix, en terme de Rajadell, a l’angle que formen l’esmentada pista amb el trencall que, després de creuar el torrent, s’enfila cap a la serra de la Malera. Un sender enllaça les dues pistes; s’endinsa avall per la vegetació espessa, travessa el torrent pel pont antic i descobreix la font del Rauric sota la boscúria.

La font del Rauric és un racó humit i frescal, un d’aquells destins tradicionals de les passejades d’estiu i dels berenars a la font. La font regalima d’una paret de roca a la riba dreta o sud cap a una gran cisterna de pedra que en recull l’aigua clara abans no baixi cap al torrent. El salt és espectacular en temporada plujosa, però, a l’estar a la capçalera del torrent, també pot quedar eixut del tot en temporada seca. Al lloc no hi falten els plàtans d’ombra característics de les fonts pintoresques, una taula de fusta, ni tampoc uns grèvols que contribueixen a la bellesa i a la verdor del lloc.

El torrent del Servitge desemboca a la riera de Rajadell més avall de la manresana font de l’Arrel, sota el viaducte de la carretera C-37, al Pla de Maria entre el Suanya i el gorg Blau.
A la imatge 1ª, l’interior de la cisterna de la font del Rauric i, a la 2ª, el salt de la riera del Servitge després d’un episodi de pluges.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]