Gorg de les Escaletes de la riera de Rajadell (Manresa)

El gorg de Les Escaletes, més avall del barri manresà del Xup i més amunt del gorg dels Esparvers, és probablement el més bonic de la riera de Rajadell. Amb ell s’inicia el tram de roca grisa d’origen marí, més dura que la continental, que facilita que la riera salti i formi gorgs. El topònim ben trobat de Les Escaletes es deu a l’esglaonat delicat de l’estrat de roca sorrenca sobre el qual saltironeja l’aigua abans d’embassar-se al gorg gran i profund.

Al periode d’estiatge –a la imatge 1ª-, quan quasi tota la riera s’eixuga, l’aigua es manté afortunadament al gorg de Les Escaletes que actua de reserva de la vida aquàtica. El gorg de Les Escaletes és la llar de la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) -a la foto 3ª treient el cap de l’aigua verda-, és habitual veure-hi rondar el visó americà (Mustela vison) -a la foto 2ª- per si pot capturar algun cranc també americà (Procambarus clarkii) i, a l’estiu i sense posar gaire atenció, hi veurem sabaters lliscant a la superfície de l’aigua i libèl·lules de colors vius volant per damunt.

Una passarel·la de fusta, construïda en el marc dels camins de l’Anella Verda de Manresa, facilita el pas per la vora esquerra del gorg de Les Escaletes.

[fotos Jordi Badia (1ª, 2ª i 3ª) i Florenci Vallès (4ª)]