Manresa disposa de dues extenses i valuoses àrees de regadiu: Viladordis i el Poal. Ambdós regadius són un feliç resultat de la Séquia de Manresa, construïda al segle XIV, que pren un cabal d’1 m3/segon d’aigua del riu Llobregat a Balsareny i la transporta durant 26 km, amb només 10 metres de desnivell, plàcidament fins a Manresa. Cadascun dels regadius té el seu ramal particular de sèquia, derivat de la Séquia principal abans d’entrar a l’estany de l’Agulla. En total són unes 600 hectàrees de conreu repartides entre uns 1500 propietaris. La majoria de les parcel·les són horts familiars destinats a l’autoconsum. El producte estrella és el tomàquet de la varietat Montserrat, gran, de color rosat i buit a l’interior, ideal per a les amanides.
El regadiu de Manresa és, amb diferència i mercès a la Séquia, el més extens de la comarca de Bages. Actualment, però, no tota l’àrea agrícola de regadiu a Viladordis i al Poal està efectivament regada, algunes parcel·les es destinen al conreu de cereals de secà o a d’altres usos.
El regadiu de Viladordis –a la imatge 1ª- es troba en una plana intermèdia a la part est del terme, enfonsada per una falla en relació a la zona enlairada de cal Gravat i els Trullols però per damunt del vessant de la vall del Llobregat. En segon terme a la imatge apareixen a l’esquerra el raval de Viladordis i, a la dreta, el santuari de La Salut i la masia de Les Marcetes.
El regadiu del Poal –a la imatge 2ª- està situat al nord de la ciutat; ocupa la plana que s’inclina suaument vers el riu Cardener, des de la Talaia fins al límit nord del terme municipal. L’àrea ha quedat trepitjada i en part segregada del nucli urbà per les noves grans carreteres construïdes l’any 1997, l’Eix Transversal de Catalunya (carretera C-25) i la ronda nord de Manresa, malgrat que s’han restituït mitjançant ponts els antics camins entre una i altra banda.
Als regadius de Viladordis i del Poal cal afegir els horts de Santa Clara, situats no en una plana, sinó al vessant esglaonat entre la Balconada i el riu Cardener, també a Manresa.
Actualment ambdues àrees de regadiu esmentades s’inclouen a l’Anella Verda de Manresa. A la funció agrícola del regadiu s’hi sumen la paisatgística i la d’àrea d’esbarjo. Els itineraris senyalitzats M6 El regadiu de Viladordis i M7 El regadiu del Poal de l’Anella Verda de Manresa guien la passejada per sengles regadius.