La balma de La Coma està situada a la riba esquerra de la riera de Marfà o Golarda, més o menys a l’alçada de la casa de La Coma i a uns centenars de metres abans de la confluència del torrent de La Baga Cerdana o de L’Om, en terme de Monistrol de Calders. La balma de La Coma té mides molt grans es miri per on es miri, tant de longitud com d’alçada i de fondària.
L’interior de la balma de La Coma és ben sec; en circumstàncies normals tota l’aigua passa uns metres enllà i més avall per la riera. Però de tant en tant les grans riuades multipliquen el cabal i assoleixen el nivell de la balma; és llavors quan la tremenda força erosiva de l’aigua desfermada excava i aprofundeix la balma.
El 10.10.1994, tota la conca del riu Calders, incloent la riera de Marfà de la capçalera, patí una riuada excepcional amb període de retorn de qui sap si mil·lennis. La riuada causà destrosses generalitzades i s’endugué el pont de la colònia Jorba. 30 anys després, queden encara dins de la balma de La Coma, protegits per la sequedat de la degradació de la fusta, grans troncs de pollancre com a testimoni de la força i el nivell que assolí la riera de Marfà aquell fatídic dia 10.10.1994 (foto 2ª).
La major resistència de la capa gruixuda de conglomerat que la de la roca sorrenca que està per sota combinat amb l’acció erosiva de la riera expliquen l’origen de la gran balma de La Coma.
A la imatge 3ª, el grup de la ICHN-Bages a la balma de La Coma durant la sortida naturalista a la vall de Marfà del 25.05.2024.
[fotos Jordi Badia]
- Més informació al Notícies de la ICHN nr.174.