Àrea cremada a Bufalvent (Manresa) el 18.07.2022

La tarda del dilluns 18.07.2022, l’endemà de l’incendi iniciat a la vall de Santa de Creu (El Pont de Vilomara) i que s’estengué al nord fins a Sant Fruitós de Bages devorant al seu pas boscos i la urbanització de River Park, es declarà un altre incendi forestal en una zona molt propera, a l’entorn del turó del Jeroni i l’antic abocador comarcal, al terme de Manresa, que el vent s’endugué cap al nord fins al polígon industrial de Bufalvent. En aquest tram del capdavant de l’incendi, el foc va quedar confinat entre l’autopista C16 i la carena on comença el polígon industrial. Es calcula que l’incendi de Bufalvent va consumir unes 50-60 Has.

El foc de Bufalvent es va iniciar per l’electrocució d’una au en una torre elèctrica i la seva caiguda fulminant encara encesa. Cal adonar-se que l’eliminació sistemàtica de tota la vegetació llenyosa sota les línies elèctriques deixant només herba que estarà totalment seca a ple estiu, si bé pot ser útil com a tallafocs quan un incendi ha començat si s’hi arriba amb els mitjans d’extinció apropiats, en contrapartida facilita que s’encenguin i propaguin nous focs quan en aquesta ampla franja d’herba seca cauen una au electrocutada, espurnes provinents de la línia en mal estat o d’un altre incendi, o la burilla mal apagada d’un eixelebrat.

Les imatges mostren en primer terme el bosc cremat a Bufalvent i en segon terme l’àrea cremada el dia anterior per l’incendi més extens.

[fotos Jordi Badia]