Cigonyes electrocutades en torres elèctriques

Cada temporada, sobretot al mes d’agost, estols de cigonyes en migració volen per sobre del Bages i el Moianès i solen quedar-s’hi a passar una nit. També cada any, molt lamentablement, algunes de les cigonyes a les quals hauríem de rebre amb hospitalitat moren electrocutades, especialment a les torres de les línies elèctriques de mitja tensió. Només cal repassar l’hemeroteca de Regió7.  L’edició del 09.08.2022 informa de la troballa de 4 cigonyes electrocutades a l’àrea del Prat, a Moià, propera a l’aeròdrom (foto). Tenim constància de la mort de cigonyes l’estiu passat per la mateixa causa, l’electrocució en torres elèctriques, al termes municipals de Navàs, Manresa, Castellgalí i El Pont de Vilomara i Rocafort de la comarca de Bages. Vegeu el Notícies de la ICHN nr.157, setembre-octubre 2021.

Per si la mort accidental de les cigonyes que d’altres poblacions acullen amb estima no fos poc, l’electrocució de les grans aus pot ser l’origen d’un incendi forestal, sobretot si s’ha talat la vegetació llenyosa sota la línia elèctrica. Cal recordar que l’incendi al turó del Jeroni, a l’antic abocador, a Bufalvent i a Les Arnaules (Manresa) del 18.07.2022, només 3 setmanes enrere, va començar precisament per l’electrocució d’una au en una línia elèctrica.

Què més cal esperar perquè Endesa treballi de debò, amb els recursos tècnics que calgui, per solucionar el problema de l’electrocució d’aus a les torres elèctriques a les comarques del Bages i el Moianès?

[foto Pilar Clapers]