Enderroc de la presa de la riera de Rajadell a can Poc Oli

En el marc de la renaturalització de la finca municipal de can Poc Oli, situada al tram final de la riera de Rajadell i que inclou l’antiga discoteca Pont Aeri, l’Ajuntament de Manresa va fer enderrocar, el dia 30.09.22, la presa ja sense ús de la riera de Rajadell.

La presa fou aixecada dècades enrere per disposar d’aigua per regar camps veïns. Però feia anys que aquesta presa havia perdut el seu ús, després que una riuada destrossés el sistema de bombeig. La presa s’interposava al tram baix de la riera, prop de la seva desembocadura al riu Cardener i de la nova passera de can Poc Oli sobre el riu. L’itinerari de l’Anella Verda de Manresa “M-2 – Riera de Rajadell” passa per aquest indret. Fins a l’enderroc, la presa era una trampa pels sediments que s’hi han anat acumulant, una pèrdua de qualitat de l’aigua, un risc d’inundació més extensa en cas de crescuda de la riera i una barrera que impedia que peixos del Cardener poguessin remuntar la riera i, en el sentit oposat, que peixos de la riera poguessin arribar al riu Cardener quan la secada deixa la riera sense cabal.

Amb la retirada de la presa obsoleta és d’esperar que el riu Cardener i la riera de Rajadell guanyin connectivitat, que l’aigua circuli alegre i s’oxigeni, que la llera deixi de ser un dipòsit de llots anòxics on les plantes i els macro-invertebrats aquàtics no poden viure i que la riera de Rajadell recuperi progressivament fauna piscícola.

Les fotos 1ª i 2ª són preses l’octubre del 2022, dues setmanes després de l’enderroc, durant un període d’excepcional sequera durant el qual trams llargs de la riera de Rajadell s’han quedat eixuts, sense circulació d’aigua en superfície. Caldrà esperar que la riera recuperi el seu cabal habitual perquè es notin els beneficis de l’enderroc de la presa.

[fotos Jordi Badia]