Vessament de salmorra al Fusteret (Súria)

Un nou vessament de salmorra letal, succeït a la penúltima setmana d’agost del 2017, ha devastat una àrea d’uns 2000 m2 de la riba esquerra del Cardener, just davant de la torre medieval de la Pobla, a Súria. L’àrea afectada queda compresa entre els horts del Fusteret, el pont de la Pobla, la carretera 1410z i el riu Cardener. Ha anat d’un pèl que la salmorra vessada no afectés de nou els horts del Fusteret situats a tocar. El vessament ha estat conseqüència de feines de manteniment per desembussar el col·lector obturat. El resultat del vessament de salmorra és a la vista: la mort fulminant de tota la vegetació i el sòl contaminat de sal.

No és el primer accident amb afectació ambiental del col·lector de salmorres en aquest tram del Fusteret, on precisament creua d’una a l’altra riba del riu Cardener. Recordem un vessament l’estiu del 1999 localitzat poc més al nord que va fer malbé un camp de cereals a punt de segar, un altre del 2008 que va afectar de ple als horts del Fusteret i contínues fuites just a l’altre costat de riu, sota la torre la Pobla, on el sòl segueix salinitzat i erm. Seguint cap al sud, el col·lector va vessar també a Antius (Callús) el 2006, a l’Hostal Nou (Callús) el 2008 i a nombrosos punts de Sant Joan de Vilatorrada i de Manresa. Es compten centenars d’accidents amb mort de vegetació i contaminació del sòl per fuites de salmorra d’aquest col·lector envellit i insegur que no es pot aturar mai. Durant la mateixa setmana, el col·lector de salmorres ha tingut dues fuites més al terme municipal d’Olesa.

Mantenir en funcionament l’actual col·lector decrèpit i envellit de salmorres de la conca del Llobregat és un risc ambiental permanent. Jugar amb foc quan sempre són tercers qui es cremen no és cosa de valents, sinó d’irresponsables. [foto Jordi Badia]

Vegeu els articles L’espasa de Dàmocles de la conca del Llobregat, El conte de mai acabar, i Xemeneies vora el riu, de Jordi Badia.