Formació dels caos de blocs a partir d’un estrat culminant de conglomerat

Un estrat de roca dura, normalment una capa de conglomerat d’uns pocs metres de gruix, constitueix els altiplans del relleu tabular. L’erosió de les roques toves situades just a sota, normalment lutites, posa al descobert i ressalta aquest estrat culminant molt més resistent (foto 1ª, a l’esquerra, al cim de Collbaix [Manresa]).
Progressivament descalçat, l’estrat culminant pot fer de sostre d’una balma (foto 2ª, al punt més alt de la solella del Puig [Rajadell]).
L’estrat culminant sobresurt més i més fins que grans blocs de roca, limitats per esquerdes prèvies i de forma vagament prismàtica, un dia acaben per desprendre-se’n i caure pendent avall (foto 3ª, a Rajadell).
Els nombrosos blocs de conglomerat que a les imatges 4ª, 5ª i 6ª veiem disseminats per tot el vessant, formant el que en geomorfologia s’anomena un caos o caos de blocs, són caiguts de l’estrat culminant. I més encara que en cauran, només és qüestió de temps. La foto 4 ª és obtinguda a cal Miralles (Rajadell), la foto 5 ª a la solella del Puig (Rajadell) i la 6ª al vessant sud de l’esglesiola de Santa Cecília de Grevalosa (Castellfollit del Boix). Alguna vegada els blocs arriben a baixar fins al fons de la vall, com és el cas del gran bloc de pedra sorrenca i conglomerat que fa de pont de la riera de Mura prop del mas Ventaiol (el Pont de Vilomara i Rocafort) (foto 7ª).

[fotos Jordi Badia (1ª i 6ª) i Florenci Vallès (2ª, 3ª, 4ª, 5ª i 7ª)]