Anastrangalia sanguinolenta (= Anoplodera sanguinolenta, Leptura sanguinolenta) és un bonic escarabat cerambícid del voltant d’1 cm de longitud que es pot trobar a l’estiu damunt de les flors als prats entre pinedes de pinassa o de pi roig.
Anastrangalia sanguinolenta és íntegrament de color negre mat -el cap, el pronot, l’abdomen, les antenes, les potes, els ulls…- llevat dels èlitres que són d’un rogenc totxo a les femelles i d’un rogenc més marronós als mascles. A més, els èlitres dels mascles solen tenir un matís negre a l’àpex. També hi ha dimorfisme sexual per la mida i la forma; els mascles són lleugerament menors i la forma dels seus èlitres més estilitzada o triangular. Les antenes arriben aproximadament a la meitat dels èlitres, proporcionalment no són tan llargues com les d’espècies semblants com Stenurella melanura.
Les larves d’Anastrangalia sanguinolenta viuen dins de troncs de pins. Sembla que tarden 2 anys a completar el desenvolupament. És possible que la malaltia als pins rojos i les pinasses ocasionada pel fong Sphaeropsis sapinea (= Diploidia pinea) arreu de la Catalunya Central afavoreixi les poblacions d’Anastrangalia sanguinolenta o de d’altres espècies d’escarabats cerambícids que s’alimenten de la fusta d’aquests pins.
Anastranglia sanguinolenta és una espècie de muntanya, citada al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, però no al de Montserrat. És probable que Anastranglia sanguinolenta visqui també a localitats de la comarca del Moianès o del nord-oest de la comarca de Bages.
La imatge mostra una femella en una inflorescència de plantatge mitjà (Plantago media).
[foto Jordi Badia]