Aranya carbasseta

Araniella cucurbitina

Araniella cf.cucurbitina és una aranyeta de la família Araneidae, aquelles que teixeixen les típiques teranyines en espiral, que es caracteritza per l’opistosoma de color verd groc intens, com si fos vegetal, amb 4 punts negres equidistants formant una renglera a cada costat més 4 punts menors formant un trapezi al dors.
En aquest cas, lamentablement sense fer-ne norma, el nom científic Araniella cucurbitina és ben descriptiu: aranyeta carbasseta. Realment, l’opistosoma recorda el fruit a petita escala d’una cucurbitàcia com un melonet francès o un carbassó.
Els mascles –com l’exemplar de les imatges- tenen el prosoma i l’opistosoma de mides semblants i mesuren en total 4-5 mm; mentre que les femelles tenen l’opistosoma més gros i globós i atenyen 7-8 mm. Les potes i el prosoma són de colors clars groc i taronja. A l’extrem de l’opistosoma verd hi ha una taca del mateix color taronja que el prosoma. Les potes estan eriçades d’espines negres, mentre que el cos té espines menors, blanques o translúcides.

Araniella cucurbitina viu als prats on teixeix teles petites, d’uns 10 cm de diàmetre, suspeses d’herbes i arbustos al voltant d’1 metre d’alçada del sòl i que vetlla amagada en un cubilet també de teranyina.

Existeix una espècie bessona, Araniella opisthographa, que es diferencia morfològicament d’A.cucurbitina només per l’òrgan copulador del mascle. Segons les dades disponibles, segurament poc fiables, A.cucurbitina és més freqüent a Catalunya que A.opisthographa; per tant, apostem que els exemplars de les imatges corresponen a A.cucurbitina, l’espècie més citada.

[fotos Jordi Badia]