Aranya de les flors

Runcinia grammica

Runcinia grammica és una aranya de la família Thomisidae, la que comprèn les aranyes de mida petita i colors vistosos que s’esperen a l’aguait a les flors per caçar insectes, ni que siguin de mida més gran que elles mateixes.

Runcinia grammica és una aranya elegant de colors habitualment bru i beix clar o d’ivori combinats en franges longitudinals, exceptuant les potes que mantenen el beix clar uniforme. Però, com a la majoria d’espècies de la família, el matís i la intensitat dels colors varien dins d’un marge, conservant el patró de disposició en franges. Les femelles -a les imatges- mesuren uns 5-6 mm, tenen l’opistosoma o abdomen gran i ovalat i el prosoma o cefalotòrax menor i rectangular amb una fila d’ulls situats just a l’aresta frontal. Els mascles mesuren només la meitat i no tenen, ni de bon tros, l’opistosoma tan inflat ni els colors tan definits. Als tomísids com Runcinia grammica els dos parells anteriors de potes estan més desenvolupats que els dos posteriors; amb aquestes potes davanteres tan llargues el seu posat pot recordar al d’un cranc marí i com ells poden desplaçar-se lateralment.

Runcinia grammica es troba entre les herbes i les flors dels prats humits. Les imatges mostren una femella enfilada en un jonc.

[fotos Pere Moraleja]