Arna, microlepidòpter

Nemophora metallica

Nemophora metallica és una papallona d’activitat diürna de la família dels adèlids, un grup de lepidòpters monotrisians. Els monotrisians es consideren primitius perquè, en el cas de les femelles, l’aparell genital només presenta un orifici utilitzat alhora per copular i per pondre els ous. Per contra, en el grup dels ditrisians, que inclou la gran majoria de lepidòpters, l’aparell genital de la femella té dos orificis.

Té una envergadura alar de 15-20 mm i les ales de color de bronze amb intensos reflexos metàl·lics. A les ales posteriors presenta llargs serrells. Destaquen les seves enormes antenes, que en el mascle mesuren 3 vegades la longitud el cos i en la femella mesuren la meitat que en el mascle. Aquestes antenes li serveixen de fre al descendir en l’aire.

Viu als prats i a les clarianes del bosc, i vola de juny a agost en una única generació. Els adults volen lentament i saltironejant, liben el nèctar d’escabioses (gèneres Knautia i Scabiosa), cards i centàurees, i sovint descansen sobre les flors de les plantes que serveixen d’aliment a les erugues (Knautia dipsacifolia subsp. catalaunica, en el cas de les fotos). Les erugues inicialment s’alimenten de llavors de plantes dels gèneres Knautia i Scabiosa, però quan creixen s’alimenten de fulles d’aquestes mateixes plantes, tant de les vives com de les mortes. Hiverna en l’estadi d’eruga.

[fotos Florenci Vallès (1ª, 2ª i 3ª) i Jordi Badia (4ª)]